Merendreedorp 75 9850 Merendree    09 311 97 63    sofie@balans-voedingscoaching.be
terug naar alle recepten

Provençaalse crispy crackers

INGREDIËNTEN (goed voor 1 pizzavorm of bakplaat crackers):

  • 25 g chiazaad
  • 25 g lijnzaad
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g wit sesamzaad
  • 100 ml water
  • 0,5 eetlpl provençaalse kruiden, gedroogd
  • zeezout

PRAKTISCHE BENODIGDHEDEN:

  • 2 vellen bakpapier
  • 1 deegrol
  • 1 pizzavorm of bakplaat

WERKWIJZE:

  • Voeg alle zaden en pitten samen met het water in een kom en laat 20 minuten staan,
    Chiazaad kan uitzonderlijk veel water ophouden en vormt een gel waardoor het volledige zaden- & pittenmengsel aan elkaar blijft kleven.
  • Verwarm de oven voor op 150°,
    Zaden bevatten veel onverzadigde vetten wat hen gevoelig maakt voor verwarming op hoge temperaturen. Door de oven niet te warm te laten worden, behouden de vetten in de crackers hun unieke gezondheidsbevorderende werking.
  • Voeg de provençaalse kruiden toe en roer goed om,
  • Schep het vochtige zadenmengsel op een vel bakpapier. Plaats er het tweede vel bakpapier bovenop en duw zachtjes plat met de handen. Neem de deegrol en rol zo dun mogelijk uit. 
    Maak je gebruik van een pizzavorm? Probeer het zadenmengsel dan uit te rollen tot een ronde vorm.
  • Trek het bovenste vel bakpapier voorzichtig los en plaats het resterende vel waarop de zaden en pitten liggen op de pizzavorm of bakplaat,
  • Werk af met wat zeezout,
  • Plaats ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven (of tot het mengsel niet meer vochtig is).
  • Heerlijk in combinatie met huisgemaakte hummus!

TIP:

  • Geen grote fan van provençaalse kruiden? Geen probleem want ALLE gedroogde kruiden zijn hier mogelijk: chili, curry, peterselie, bieslook, paprika,...
  • Geschikt als aperitiefhapje, lunch of als bijgerecht bij soep, een salade,...